Wat eet je voor je workout?

Daar ga je weer. Op naar de sportschool. Je gaat je een uur lang in het zweet werken tijdens een bodypump les. Leuk, maar wat eet je nou vooraf? Hier ga ik iets meer over vertellen. Het ligt er natuurlijk aan wanneer het op de dag is en wat je ervoor hebt gedaan.

 

Ga je deze les in de ochtend doen, dan is bijvoorbeeld je havermout ontbijt met banaan en amandelmelk al een goede start. Is de les na je werk waarin je om drie uur je laatste eetmoment hebt gehad, dan is het zeker van belang om iets te eten voor de les. Dit om je niet flauw te voelen tijdens de les, maar ook om optimaal te kunnen presteren.

 

Voor een workout is het belangrijk om je vooral te richten op koolhydraten. Denk hierin aan volkorenproducten en fruit. Je lichaam kan dit direct gebruiken als energie. Zeker als je dit een uur voor het sporten inneemt. Denk hierbij aan een banaan. havermoutje of smoothie. Probeer niet teveel vetten te eten voor de workout. Vetten verteren langzamer en liggen wat ‘zwaar’ op de maag hierdoor tijdens het sporten. Waar je ook voor kunt kiezen is je avondmaaltijd in tweeën delen. Je eet de helft voor het sporten en de helft erna. Probeer je avondmaaltijd wel te laten bestaan uit koolhydraten en wat lager in vet. Een romige pasta met spekjes gaat jou niet sneller krijgen tijdens het sporten bijvoorbeeld. Maar een pasta met een tomatensaus basis, groente en volkoren pasta laat jou wel lekker snel rennen!

 

Nu wat makkelijke pre workout receptjes:

 

Sporty bananenbrood

 

Nodig:

150 gram dadels

4 rijpe bananen

300 gram volkoren tarwemeel

250 ml amandelmelk

1 tl bakpoeder

1 tl baking soda

1 eetlepel kaneel

snufje zout

2 el citroensap

4 eetlepels diepvries frambozen of bosbessen (optioneel)

 

Bereidingswijze:

  1. verwarm de oven op 175 graden Celcius.
  2. Doe het bakpapier in het bakblik of gebruik een siliconen bakvorm.
  3. Snijd de bananen in plakjes en voeg deze samen met 75 gram dadels, citroensap, en amandelmelk in een blender. Mix dit tot je geen klontjes meer ziet.
  4. Snijd de rest van de dadels in grove stukken.
  5. Voeg in een aparte mengkom het volkorenmeel, bakpoeder, baking soda, een snufje zout en kaneel. Meng dit via een spatel.
  6. Voeg nu het amandelmelk en bananen mengsel toe aan de droge ingrediënten en roer het met een spatel goed door totdat het een glad mengsel is.
  7. Voeg de grove dadels en de diepvries frambozen toe. Meng dit goed.
  8. Giet het beslag in de bakvorm en verdeel goed. Zet de bakvorm in het midden van de oven voor 45 à 50 minuten. Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Tip: Snijd de cake in plakjes en doe deze in plastic zakjes in de vriezer. Zo kun je iedere ochtend een vers plakje meenemen!

 

Uplifting oats

 

Nodig:

40 gram havermout

100 ml amandelmelk

Sap van ½ citroen

2 eetlepels blauwe bessen (diepvries)

1 banaan

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de banaan en prak deze fijn met een vork.
  2. Voeg alles toe in een steelpannetje en warm langzaam op.
  3. Voeg in een bakje of in een jar als je het mee wilt nemen. Enjoy!

Tip: Als je na werk of school gaat sporten kun je in de ochtend een extra portie havermout maken of je maakt hem de avond van te voren en bewaart hem in de koelkast. Koud is havermout ook super lekker!

 

Stay cool with banana ice cream

 

Nodig:

2 rijpe bevroren bananen

2 eetlepels plantaardige melk

4 zachte dadels

 

Bereidingswijze:

  1. Doe de bananen en de plantaardige melk in de keukenmachine en laat deze draaien tot je een volle crème overhoudt.
  2. Voeg de dadels toe en mix nog een minuut.
  3. Voeg het mengsel in een kommetje en geniet. Je kunt eventueel wat mulberries als topping toevoegen.

Tip: Snijd de bananen in kleine stukjes voordat je ze invriest, zo mengen ze makkelijker in de blender of keukenmachine.

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0