Namaste to my glowing skin

Daar zit ik weer. Op mijn mat. Ik sluit mijn ogen, adem diep in en blaas met geluid uit. Dit heeft de yogadocent van mij gevraagd, dus doe ik het braaf. Het voelt fijn, even loslaten, ontspannen en naar binnen te kijken wat ik nou echt voel. We gaan verder met de les, de yogadocent corrigeert mijn proud warrior houding en loopt verder. Ik kijk naar hoe flatteus ze door de zaal loopt en hoe ontspannen ze overkomt. Daarbij ziet haar huid er prachtig uit. Ze heeft een mooie ‘glow’. Over die ‘glow’ wilde ik meer over weten, dus ben ik op onderzoek uitgegaan.

Als ik google naar yoga en een stralende huid komen er al veel blogs naar voren of hoe yoga die huid stralender maakt. Het ‘detox’ effect komt vooral naar voren. Oke, detox voor je huid door yoga. Hoe kan dit? Ik ben even wat artikelen ingedoken en kwam het volgende tegen.

 

Er zijn aanwijzingen dat stress in verband staat met huidproblemen zoals psoriasis en eczeem (Kabat, Wheeler, Light, Skillings, Scharf, Cropley & Bernhard, 1998). Mentale stress resulteert in een herverdeling van witte bloedcellen die een verhoogde transport van ontstekingscellen in de huid creëren. Deze cellen kunnen psoriasis verergeren (Hunter, Griffiths & Kleyn, 2013). Bij een ander onderzoek kwam er naar voren dat er tijdens mentale stress er een verhoogde P. acnes bacterie (bacterie die acne veroorzaakt) en talg aangemaakt wordt op de gezichtshuid. Dit suggereert dat de kans op acne verhoogd wordt (Tanida, Katsuyama & Sakantani, 2007).

 

Om de huid rust te houden moeten we ontspannen dus! Dus hop in de down looking dog en de flying pigeon. Uit de volgende review komt wel degelijk naar voren dat yoga voor mentale ontspanning zorgt. Yoga heeft een positief effect op stressreductie bij gezond volwassenen (Chong, Tsunaka,& Chan, 2011). Even terug op die ‘glow’, waar komt deze vandaan?

 

Sporten en dus ook yoga zorgt voor een verbeterde doorbloeding in de huid! Zeker als je intensere vormen van yoga uitvoert zoals Ashtanga of Vinyasa flow. Je zweet, krijgt het warm en je kunt wat rood worden in de huid. Helemaal goed dit! De doorbloeding zorgt ervoor dat er nieuwe voedingsstoffen naar de huid worden geleverd, er zuurstofrijk bloed toegevoerd wordt en de afvalstoffen beter afgevoerd worden. Het voordeel van het afvoeren van afvalstoffen is dat die huid mooi kan stralen, oftewel die ‘glow’. Daarnaast is de theorie van de yogis dat bepaalde houdingen voor een extra afvoer zorgt van de afvalstoffen. Denk hierbij vooral aan twist-houdingen.

Als relaxen de key is om stressreacties in de huid te verminderen of zelfs te voorkomen, dan is het een extra reden om yoga te gaan beoefenen. Naast het leniger en sterker worden zorgt yoga voor ontspanning. Deze ontspanning is geestelijk te voelen, maar dus ook lichamelijk! Als ik dit op mezelf betrek klopt dit zeker. Na een paar weken minder yoga beoefend te hebben door er simpelweg geen tijd voor te maken, is mijn huid ook onrustiger. Ik ben meer gestrest geweest en heb minder ontspannen. Dit is duidelijk terug te zien in de ontstekingen in mijn huid. Daarnaast zorgt deze stress voor het verslechteren van mijn eetpatroon, wat weer een extra effect geeft op de ontstekingen in mijn huid. Het stukje bewust zijn waarom iets gebeurd is al een stap, nu er ook nog daadwerkelijk aan werken is een volgende stap. Maar waar een wil is, is een weg en vind ik steeds beter mijn balans hierin.

 

Vanochtend zat ik heerlijk te genieten van mijn Vinyasa flow bij Balanzs, dit is mijn favoriete les op de woensdagochtend. Heerlijk ontspannend, maar uitdagend tegelijk. De docent maakt schattige grapjes tussendoor en er hangt een fijne sfeer. Daarnaast heb ik nog veel andere favoriete yoga spots in Den Haag zoals The City Retreat en Saktiisha. De afwisseling tussen de studio’s is fijn en gelukkig kan dit heel goed met mijn One Fit abonnement. Op naar die glowing skin!

 

Namaste,

 

Michelle

Bronnen:

 • Chong, C. S., Tsunaka, M., & Chan, E. P. (2011). Effects of yoga on stress management in healthy adults: a systematic review. Alternative therapies in health and medicine, 17(1), 32.
 • Hunter, H. J. A., Griffiths, C. E. M., & Kleyn, C. E. (2013). Does psychosocial stress play a role in the exacerbation of psoriasis?. British Journal of Dermatology, 169(5), 965-974.
 • Kabat-Zinn, J., Wheeler, E., Light, T., Skillings, A., Scharf, M. J., Cropley, T. G., ... & Bernhard, J. D. (1998). Influence of a mindfulness meditation-based stress reduction intervention on rates of skin clearing in patients with moderate to severe psoriasis undergoing photo therapy (UVB) and photochemotherapy (PUVA). Psychosomatic medicine, 60(5), 625-632.
 • Tanida, M., Katsuyama, M., & Sakatani, K. (2007). Relation between mental stress-induced prefrontal cortex activity and skin conditions: a near-infrared spectroscopy study. Brain research, 1184, 210-216.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  jenny (woensdag, 16 november 2016 17:58)

  Love it! Beautiful page. Beautiful soul.
  Kisses,
  Jenny ( Balanzs)