Je hebt je flink in het zweet gewerkt en kijkt in de spiegel.

Je hebt je flink in het zweet gewerkt en stapt de kleedkamer in. Wauw, wat een frisse gloed heeft je huid gekregen. Oké, soms kan deze frisse glow ook meer neigen naar een rood aanlopend tintje, maar dan heb je wel echt je best gedaan! Zorgt sporten daadwerkelijk voor verbetering van de huid? Hier was ik benieuwd naar, dus zal ik iedere maand een blog posten over mijn bevindingen over sport en de huid. Natuurlijk zal ik ook mijn ervaringen delen over het sporten met One Fit.

 

Naar eigen mening verbetert je gezondheid door regelmatig matig intensief te bewegen. Dit wordt ook beaamt door Het Voedingscentrum, De Hartstichting en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen. Bij het verbeteren van de gezondheid behoort ook het verbeteren van andere zaken. Zaken zoals een gevarieerd voedingspatroon, rust, slaap, matig alcohol- en tabaksgebruik bijvoorbeeld. Wat ik zelf merk als ik meer ga sporten is dat ik bewuster met mijn lichaam omga. Ik neem meer rust, eet beter en mijn stressniveau ligt lager. Deze bijzaken zorgen eigenlijk voor een positief sneeuwbaleffect, Ik denk dat sporten een prachtig begin is om bewust te gaan leven, zeker als je bijvoorbeeld yoga gaat beoefenen. Door yoga ben je meer bewust bezig met wat je voelt en hoe je rust kan creëren in het dagelijks leven.

 

Rust creëren is iets waar ik altijd aan moet werken. Ik neem vaak iets te veel hooi op mijn vork en wil het liefst alles tegelijk! Dit resulteert vaak in stress in mijn lichaam en geest. Sporten is voor mij een stukje ontspanning, een uitlaatklep en zeker met yoga een bewustwordingstool. Ik dwing mijzelf op deze manier een uur met mijzelf te zijn en te focussen op wat ik nu echt voel. Waar zit er spanning in mijn lichaam, hoe vind ik rust en hoe kan ik groeien? Ik vind het super om mijzelf hierin uit te dagen en al is het soms een gevecht van 45 minuten met rustig worden, de laatste 15 minuten ben ik de docent en mijzelf dankbaar voor de tijd die ik heb genomen om met mijzelf te zijn en de rust die hieruit resulteert.

 

DUS, de huid! Ik heb kort wat onderzoeken bekeken die gingen over lichamelijke beweging en de huid en heb wat interessante weetjes neergezet. Zo ontstaan er oxidanten bij acute intensieve bewegingen, denk aan ineens sprinten of krachtoefeningen. Deze oxidanten kunnen ook op de huid gaan werken en kunnen zorgen voor ontstekingsreacties en het afnemen van collageen. Afname van collageen zorgt voor verslapping van de huid. Oxidatieve stress kan ook ontstaan door roken, alcohol, uv-stralen, stress en cosmetica. Het is daarom belangrijk sporten op te bouwen en voldoende groente en fruit (anti-oxidanten) erbij te eten. Anti-oxidanten zullen ervoor zorgen dat de oxidanten opgeruimd worden (Kruk & Duchnik, 2014).

 

Bouw het sporten dus altijd langzaam en geleidelijk op. Geef je spieren de tijd om op kracht te komen. Het belangrijkste is voldoende anti-oxidanten en vitamines te eten. Denk hieraan vier stuks fruit en 400 gram groente per dag. Je kunt altijd een consult aanvragen bij de diëtist om persoonlijk advies te ontvangen. Zeker bij topsport is het aan te raden je voeding nauw in de gaten te houden om oxidatieve stress te verminderen en het lichaam goed te laten herstellen.

 

Daarnaast las ik een onderzoek gedaan onder basketballers (OEEEH), hoeveel bacteriën er in één uur training groeien op de huid. Nou, dat zijn er behoorlijk wat kan ik je vertellen (Eda, Ito, Shimizu, Suzuki, Lee & Akama, 2015). Het is daarom belangrijk om voor het sporten de huid schoon te maken, zodat deze bacteriën niet met jouw make-up of vuil van de dag gaan mengen. Dit kan er juist voor zorgen dat je huid onrustig wordt. Neem bijvoorbeeld een micellair water of reiningsgel mee in je sporttas. Daarnaast is het van belang om na het sporten niet te lang te wachten met het douchen. Soms kom je thuis, eet je nog even wat en ga je dan pas douchen. Probeer in de sportschool of direct thuis een korte douche te nemen, om zo de bacteriegroei te verminderen.

 

Zo, dit waren wat kleine maar interessante feitjes op een rij. Ik ben zo blij met mijn OneFit abonnement, ik kan sporten waar en wanneer ik wil. Daarbij vind het erg leerzaam yogalessen te volgen bij verschillende yogascholen. Iedere docent heeft net weer een andere insteek, waardoor je steeds meer technieken kan gaan toepassen! Natuurlijk heb ik nu mijn favoriete lessen en scholen, maar ik blijf mezelf uitdagen en verrassen door bezoekjes aan nieuwe yogascholen. Ook merk ik dat mijn huid alleen maar meer verbeterd is en ik al meerdere complimenten heb mogen ontvangen over hoe mijn huid nu straalt. Dit komt mede dankzij het sporten, bewuster leven en gezonder eten! Mijn huid is nog niet optimaal, maar al zoveel meer verbeterd.

 

Mijn volgende blog ga ik meer induiken over de glowing skin van yogi’s!

 

Namaste,

 

Michelle

Healthy Food Healthy Skin

 

 

Bronnen:

Kruk, J., & Duchnik, E. (2014). Oxidative stress and skin diseases: possible role of physical activity. Asian Pac. J. Cancer Prev, 15, 561-568.

Eda, N., Ito, H., Shimizu, K., Suzuki, S., Lee, E., & Akama, T. (2015). A study of bacterial growth on the skin surface after a basketball game. Clinical Case Reports and Reviews, 1(11), 279-282.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0